Noorwegen 2000

Vorige pagina Volgende pagina


Zaterdag 8 juli Oslo (Bogstad) naar Hønefoss
De groep neemt een break op een stuwdam.


Na het toeristische werk in Oslo werd het tijd om eens te gaan doen waar we hier voor gekomen waren: fietsen.

Om het gevaar van verdwalen te reduceren werd aangedrongen om deze etappe als een groep uit te rijden. Onderweg bleek dat niet onverstandig. Niet was er weinig wegbewijzering, maar ook kwam Elma ten val. Toch wel handig dan, als iemand een EHBO kit heeft.

Onze route door de natuurgebieden ging hoofdzakelijk op onverhard terrein. Meteen kom je er in aanraking met de karakteristieken van het Noorse landschap: watervalletjes, beekjes en houten huisjes die rood/wit geverft zijn.

De totaal 49 km waren niet maatgevend voor wat ons nog te wachten stond, maar wij stonden dan ook al om twee uur op de camping. De camping in Hønefoss lag aan een stromende rivier en er stond hele hoge bomen.

Ondanks de niet al te zware etappe viel ik meteen na het opzetten van mijn tent en het opblazen van mijn matje als een blok in slaap. Tegen het eind van de middag ging ik naar het dorp Hønefoss en vond daar een aantal medefietsers bij een cafe.

Nou is Hønefoss redelijk vlak, maar nadat ik een colaatje besteld had, werd ik gewezen op een heuvel van 20%. Een uitdaging! Toen ik mijn cola achterover had geslagen ging ik hem aan. Voor de klim stond een soort poort, waardoor alleen een blik op een lappendeken van vele malen hersteld asfalt prijs gegeven werd. Zwaar hijgend kwam ik boven. Gehaald. Maar 'terugvliegend' kwam ik er achter dat ik er een heel vervelende kuch aan overgehouden had. Zelf nauwelijks in staat te spreken, liet ik een colaatje voor me bestellen.