Noorwegen 2000

Vorige pagina Volgende pagina


Vrijdag 7 juli: rustdag in Oslo
Vigeland parken.


Het weer was 's ochtends perfect: zonnig weer met hier en daar een wolk. We besloten eerst naar het Vigeland park te gaan. In Vigeland park kun je het levenswerk van de beeldhouwer Gustav Vigeland (1869-1943) zien. Deze beeldhouwer heeft al zijn werk geschonken aan de stad Oslo als dan voor het atelier en appartement dat hij heeft mogen gebruiken. Het park staat vol met beelden van mensen in allerlei hoedanigheden: van jong tot oud, speels tot ..eh.. bijna dood en alle denkbare emoties daartussen. Het bekendste beeld is de 20 meter hoge monoliet van kronkelende mensen.

Na Vigeland parken kwamen we aan bij het Norsk Folkemuseum. Dit is een openluchtmuseum met oude Noorse huisjes. Het indrukwekkendst was wel de tentoonstelling over de Samen, ook wel Lappen genoemd.

Na wat shoppen in het centrum bezocht ik de Nasjonal Gallerie, waar schilderijen van vooral Noorse kunstenaars hangen. De bekendste is wel Edvard Munch. Iedereen kent wel het schilderij 'de Schreeuw' als hij of zij het ziet. Noorwegen heeft de laatste eeuwen eigenlijk nauwelijks rijke kunstverzamelaars gekend, omdat het land zelf niet erg welvarend is geweest (En een actief roofbeleid op kolonieen wil ook nog wel eens helpen). Toch zijn er hier en daar kunstwerken van Monet, Manet en Rodin te zien. Opvallend is de zaal met beeldhouwwerken op de begane grond. Het lijkt alsof je gestuit bent op een immense verzameling beeldhouwwerken uit de Griekse en Romeinse tijd, maar het zijn stuk voor stuk kopieen. Denk even na: de Discuswerper in Oslo?

's Avonds begon het te regenen en 's nachts was er zelfs veel regen.