Volgende pagina

16 augustus: Aankomst in HendayeUitzicht vanaf de Jaizkibel.Zaterdag 16 augustus 2003 in Hendaye, Frankrijk, dicht bij de Spaanse grens: een uur geleden ben ik, na een licht claustrofobische nacht, uitgebraakt door de slaap ligbus. De nacht in de ‘onder’-slaappositie (ruimte ca. 60*70*190 cm) had veel weg van een nacht slapen onder je bed in plaats van erboven. Leuk zo'n fietsvakantie, maar de heen- en terugrit blijven wennen. Welkom terug bij Cycletours!

De hittegolf, die weken in Europa heeft geheerst, is duidelijk over. Ik hoorde dat de vorige groep enkele zware etappes gedaan heeft bij circa 40 graden. Maar nu is het bewolkt en soms regent het. Op mijn eerste fietsrondje zie ik in Hendaye 26 graden op een thermometer. Prima voor mij.

Ik krijg reisgenoot Hermen mee voor het eerste ritje, dat meteen over de Spaans-Franse grens voert. Daarachter ligt de Jaizkibel, een bekende kuitenbijter uit de ronde van San Sebastian. Na de eerste drie kilometer van de klim komen we in een dorpje (voor de boeken: Nostra Santa de Guadelupe) waar muziek klinkt. Er blijkt een typisch Baskische bruiloft gaande. Als ik ga staan op de fiets kan ik mannen in klederdracht zien dansen. Meteen na het dorp gaat het 8 procent omhoog. Jaiz! Da's wel even anders dan de bruggetjes thuis. Onderweg moet ik even pauzeren om weer aan de omstandigheden te wennen. De top geeft uiteindelijk zicht op zee vanaf 500 meter. In de baai zien we een tiental schepen voor anker liggen.
De namen zijn nog te lezen op het wegdek. Zie je wel: Ik heb een echte klim uit een bekende ronde gedaan.Voor het plakboek:

Trip: 45,9 km, netto tijd: 2 uur en 37 min.
Avg: 17,5 km/u, Max: 54,0 km/u