Vorige pagina Volgende pagina

25 augustus: Ochagavia - Pamplona

Ontspanning op de camping bij Pamplona.
Voordat de vakantie begon vulde ik de routes in op de kaart met blauwe markeerstift. Drie routes kreeg ik er niet op: de routes naar en van Jaca, want Jaca lag kilometers onder de kaartrand en de route van vandaag. De reden daarvoor was dat we zouden rijden over een weg die op de kaart niet bestond. Deze weg voerde door een nog niet gevuld stuwmeer, zo legde Dirk 's ochtends uit. 'Een ander bericht:', grapte ik, 'vandaag wordt met bijpassende feestelijkheid in de buurt van Pamplona een nieuw stuwmeer in gebruik genomen'.

Mijn ingetekende kaart had me tot nu toe prima geholpen, maar bij onbekende routes sluit ik me altijd liever aan bij een groepje van mensen die wel richtinggevoel hebben. Toen ik met Bas, Maaike, Cees en Irene bij het plaatsje Oroz-Betelu aankwamen, werd daar druk gewerkt. Opgebroken straten, graafmachines, vrachtwagens met puin, the works. Na dit stukje onverhard konden we weer over asfalt rijden door de streek Navarra.

Na een tijdje kwamen we bij een aangenaam plekje langs een rivier om te zwemmen. Ikzelf had niet aan zwemkleding gedacht, dus het werd pootje baden. Daarnaast was de plek aan de rivier ook prima om te zonnen en mijn schoenen konden na de condens van gisteren weer drogen. Na een uurtje lummelen kon ik daadwerkelijk met droge schoenen op pad. Het eerstvolgende obstakel: een ´muur´ die je bovenop de stuurdam bracht. Na de ontspanning was het weer heftig klimmen, maar het lukte.

Na een cola in Agoitz bestond de route toch weer voornamelijk uit 80 km/u wegen, met, en tja wat verwacht je anders naar zo'n bekende stad als Pamplona, het nodige verkeer. Gelukkig bood de vluchtstrook de nodige ruimte voor ons fietsers. Halverwege besloot het aangegroeide peleton tot een ´treintje´. Ik zou ze pas later weer terugzien...

De bedenkers van de Cycletours route hadden nog zo hun best gedaan, maar tegen de Spaanse wildgroei aan rotondes konden zij niet op. Hoe moet je de tweede rotonde rechts de borden Pamplona volgen. als er inmiddels twee tussen gekomen zijn? Uiteindelijk lukte me het toch wonderwel de bedoelingen van de routemakers te volgen. Zo kwam ik langs de buitenwijken van Pamplona, langs bedrijfspanden en over een gevaarlijke kruising (kijk links, rechts, links, rechts, links) toch de gele luifel weer tegen.Statistieken:

Trip: 83,3 km, netto tijd: 3 uur en 59 min.
Avg: 20,9 km/u, Max: 57,6 km/u