Aan de kook met Marcel-Jan.

Een van mijn liefhebberijen is koken .. en eten.

Op mijn bord
De dag krijgt iets extra's als je je eigen maaltijd gegeten hebt. Ik beperk mezelf niet echt tot een keuken, maar de Italiaanse komt toch wel vaak voor op mijn bord. Verder hou ik van Zuidoost-Aziatisch eten, zoals Thais. Een beetje pittig vind ik niet erg.

Ik heb een kookvideo op Youtube. In Hiroshima, Japan, heb ik okonomiyaki gegeten, een hartige pannenkoek. En toen ik thuis kwam wilde ik die zelf maken. Er zijn wat websites met recepten, maar het is lastig om in Nederland al die Japanse ingrediŽnten te krijgen. Dus dit is de niet-authentieke variant van Hiroshima-style okonomiyaki. Enjoy!Sla op mijn balkon


Inspiratie
Iedere keer als ik naar het Boekenfestijn in Rotterdam of Utrecht ga, neem ik me voor dat ik voldoende kookboeken heb. En toch groeit mijn collectie op de een of andere manier. Boeken over grillen, over het maken van taart, amuses, Marokaans koken, vegetarisch eten of boeken van Jamie Oliver, op de een of andere manier heb ik inmiddels meer dan een meter met uiterst smakelijke foto's van gerechten van over de hele wereld.


Een selectie van mijn kookboeken
Een andere inspiratie van me zijn kookprogramma's op tv, met name een aantal programma's die je niet op de Nederlandse tv vindt: Good Eats, America's Test Kitchen en Iron Chef America. Ik heb van de eerste twee veel geleerd over ingrediŽnten en technieken. Een aantal afleveringen kun je ook via YouTube vinden.

Mocht je afvragen hoe ik al die namen van ingrediënten in het Engels ken, kijk dan eens op de Food Lexicon. Deze site heeft vertalingen van kooktermen in Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits, Deens en Zweeds. Je kunt de kookterm vinden aan de hand van de eerste twee letters. Erg handig!

Het lekkerste eten
Wat vind ik de allerlekkerste gerechten? Een aantal gerechten kook ik regelmatig:
Een selectie van mijn kookboeken

  • Spaghetti alla carbonara, Jamie Oliver style. Dat wil zeggen: met pancetta, worstjes, room, parmezan (vers geraspt natuurlijk) en peterselie. Dit schijnt niet echt Italiaans te zijn. En ik zeg: pech gehad, ik vind het lekker.
  • Pikant rundvlees met currypasta, lenteuitjes, komkommer en vers geroosterde cashewnoten. Dit recept heeft Thaise roots, zullen we maar zeggen en is erg lekker in de zomer.
  • Thaise hamburgers met champignons en koriander in sesambroodjes. Mijn favoriete "comfort food".
  • Marokaanse kefta "van het busstation": gehaktballetjes met tomatensaus en eieren. Dit is zo lekker, dat als ik een dubbele portie maak, er toch de eerste avond niets van overblijft.

  • Er is natuurlijk nog veel meer. Ook vermeldenswaardig is het lekkerste toetje dat ik ken en het is ook met afstand het makkelijkst te maken: bevroren zoete blauwe druiven. Heerlijk op die warme zomeravonden: het zijn net druivenijsjes. Wel even om de pitten heen eten.

    Bevroren blauwe druiven.
    Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS