Een van mijn liefhebberijen is koken .. en eten.
Op mijn bord
De dag krijgt iets extra's als je je eigen maaltijd gegeten hebt.
Ik beperk mezelf niet echt tot een keuken, maar de Italiaanse komt
toch wel vaak voor op mijn bord. Verder hou ik van Zuidoost-Aziatisch
eten, zoals Thais. Een beetje pittig vind ik niet erg.
Ik heb een kookvideo op Youtube. In Hiroshima, Japan, heb ik okonomiyaki gegeten, een hartige pannenkoek. En toen ik thuis kwam wilde ik die zelf maken. Er zijn wat websites met recepten, maar het is lastig om in Nederland al die Japanse ingrediënten te krijgen. Dus dit is de niet-authentieke variant van Hiroshima-style okonomiyaki. Enjoy!
Inspiratie
Iedere keer als ik naar het Boekenfestijn
in Rotterdam of Utrecht ga, neem ik me voor dat ik voldoende kookboeken heb. En
toch groeit mijn collectie op de een of andere manier. Boeken over grillen,
over het maken van taart, amuses, Marokaans koken, vegetarisch eten of boeken
van Jamie Oliver, op de een of andere manier heb ik inmiddels meer dan een meter
met uiterst smakelijke foto's van gerechten van over de hele wereld.
Een andere inspiratie van me zijn kookprogramma's op tv, met name een aantal programma's die
je niet op de Nederlandse tv vindt: Good Eats, America's Test Kitchen en Iron Chef America.
Ik heb van de eerste twee veel geleerd over ingrediënten en technieken. Een aantal
afleveringen kun je ook via YouTube vinden.
Mocht je afvragen hoe ik al die namen van ingrediënten in het Engels ken, kijk
dan eens op de Food Lexicon. Deze site
heeft vertalingen van kooktermen in Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits, Deens en
Zweeds. Je kunt de kookterm vinden aan de hand van de eerste twee letters. Erg handig!
Het lekkerste eten
Wat vind ik de allerlekkerste gerechten? Een aantal gerechten kook ik regelmatig:
Er is natuurlijk nog veel meer. Ook vermeldenswaardig is het lekkerste toetje dat ik ken en het
is ook met afstand het makkelijkst te maken: bevroren zoete blauwe druiven. Heerlijk op die warme
zomeravonden: het zijn net druivenijsjes. Wel even om de pitten heen eten.