Astronomie en ruimtevluchten zijn twee dingen die me geïnteresseerd hebben sinds mijn dertiende. Ik wilde er alles over lezen. Ik las alles wat onze krant er over schreef (vrij weinig) en wat ik in boeken en tijdschriften erover kon vinden. (Ik ging wekelijks naar de centrale bibliotheek van Rotterdam om de Aviation Week and Space Technology, Astronomy en Sky and Telescope te lezen).br />
Met de komst van internet veranderde dat allemaal. Op het HBO waar ik studeerde (HLO Delft), hadden we in 1992 plotseling een ding dat SurfNet heette. En daarmee kon ik rechtstreeks telnetten en FTP-en naar de openbare sites van de NASA. En vanaf toen kwam er alleen maar meer informatie en ik verslond alles. De laatste tijd gebeurt er iets, dat ik me op mijn dertiende nooit had kunnen voorstellen: er is zoveel nieuws over ruimtevaart en astronomie en zo gedetailleerd, dat ik het niet allemaal meer kan lezen. Ik moet zelfs selectief te werk gaan. Bizar, toch?
Met internet was er nog een nieuwe mogelijkheid: zelf schrijven over ruimtevaart en astronomie. Dit begon in 2005, toen mij gevraagd werd om artikelen te schrijven voor een Nederlandse nieuwssite over ruimte en astronomie, genaamd Astrostart. Dat heb ik ook gedaan. Helaas ging Astrostart na een paar jaar ten onder met mij als een van de weinige schrijvers die nog over was. Ik heb een aantal van de artikelen die ik schreef zo bewaard en geplaatst op mijn Nederlandse ruimte- en astronomieblog Mijn dosis universum. Deze blog is niet erg actief, maar dat betekent niet dat ik ook niet actief ben, zoals je zo dadelijk zult lezen. Op de blog doe nog steeds mijn jaarlijkse preview op de ruimtevaart in het komende jaar en de sporadische boek review daar.
Sinds een paar jaar ben ik PR functionaris voor de Werkgroep Maan en Planeten van de Koninklijk Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Ik onderhoud onder andere de Facebook pagina van de werkgroep en dat betekent dat ik regelmatig korte stukjes plaats over dingen die zich in het zonnestelsel afspelen. We hebben ook een Facebook groep waar leden foto's delen die ze door hun telescoop van de maan en planeten gemaakt hebben.
Ik probeer het wetenschappelijke nieuws te destilleren tot de zaken die me aan het nieuws fascineren. Hebben ze weer water gevonden op Mars (alweer alweer)? Wat betekent dit deze keer precies? En hoe weten ze dat zo zeker? Gaat een team van een ruimtemissie de woestijn in om de bedekking van een ster door een Kuipergordel object te zien? Waarom doen ze dat? Kortom, ik durf te stellen dat als je onze Facebook pagina volgt, je aardig op de hoogte blijft. Hetzelfde nieuws probeer ik ook, in het Engels, toe te voegen op het Slack kanaal (aan te vragen op wshcrew.space) en de Google Plus site van de Weekly Space Hangout crew. De Weekly Space Hangout is een wekelijkse Youtube uitzending waarin Fraser Cain van Universe Today en mede ruimtevaartjournalisten de week in de ruimtevaart en astronomie bespreken. (Haha, als je dat mijn 13-jarige zelf zou vertellen...)
Nu we het er toch over hebben: ik doe elk half jaar op de bijeenkomst van onze werkgroep een praatje over alles wat zich in het afgelopen half jaar heeft afgespeeld in het zonnestelsel. Ook op het Astroforum Achterhoekweekend doe ik vrij regelmatig een praatje over astronomie. Mijn laatste presentatie heette "Ruimtevaart en astronomie: de komende 100 jaar". Ik kan dus met gemak uren praten over de maan, de planeten en over ruimtevaart.
Ik ben ook lid van de Planetary Society, een organisatie ter bevordering van planetaire ruimtevaart en wetenschap die ooit opgericht is door Carl Sagan (bekend van de TV-serie Cosmos). Ze vroegen me om op de stand van de Planetary Society op de ESTEC open dag in 2017 te helpen het publiek toe te spreken. En tsjonge, wat een publiek kwam er langs! Er is ongelofelijk veel interesse in dit vakgebied en niet alleen van nerds zoals ik :).
Ik heb ook ooit twee (Engelstalige) podcasts gedaan over ruimtevaart op 365 Days of Astronomy. Mijn eerste ging over het Alpha Magnetic Spectrometer-2 experiment aan boord van ruimtestation ISS. Ik begon een paar jaar geleden ook heel voortvarend met een tweedelige podcast over de Sovjet raketontwerper Sergej Korolov. Dit was een fascinerende man, die mogelijk eigenhandig de ruimtewedloop gestart heeft. Helaas ben ik nooit aan deel 2 toe gekomen. Ik heb de tekst nog steeds niet af. Sorry.
Na dit alles stellen mensen me vaak de vraag "maar heb jij dan ook een telescoop"? Die heb ik. Meerderen zelfs.