Mijn naam is Marcel-Jan Krijgsman. En dit is mijn website.
Wie ben ik? Wel, ze zeggen dat je je niet moet identificeren met je werk, maar, naast slaap, gaat toch het meeste van mijn tijd naar het werk als Hadoop specialist / data engineer en de activiteiten om daar beter in te worden. Gelukkig is dit werk ook een favoriete bezigheid van me. Je kunt meer lezen over hoe ik in de Big Data wereld gekomen ben op mijn werk pagina.
Iets anders waar ik me graag mee bezig houd, is de ontwikkelingen bijhouden op het gebied van ruimtevaart en astronomie. Je kunt meer daarover lezen op mijn ruimtevaart en astronomie pagina.
Om gezond en op conditie te blijven doe ik aan spinning op de fitness. En als de temperaturen buiten boven de 20°C geraken spring ik ook op mijn racefiets. Het lijkt er wel eens op dat er in omgeving alleen maar bebouwing is, maar je kunt vanaf mijn huis gelukkig al vrij snel het "Groene Hart" in en uren tussen de weilanden, molens en langs rivieren fietsen. Hier is een album van foto's die ik gemaakt heb van een van mijn favoriete routes langs Schoonhoven en Krimpen aan de Lek.
Al dat spinnen en fietsen heeft veel voor mijn gezondheid gedaan. Een paar jaar geleden woog ik nog 95 kg, maar ik heb dat omlaag weten te krijgen naar 83-87 kg. Hoe? Het antwoord was: competitie. Sinds 2007 doe ik mee aan een estafette kwart triathlon in Deil. Ik fiets altijd, dus eigenlijk is het min of meer een tijdrit van 42 km. Ik word nog altijd uitgenodigd door mijn vroegere werkgever, Transfer Solutions, hiervoor. Wat erg aardig van ze is.
Na een aantal jaar meedoen begon ik me af te vragen hoe ik sneller kon worden. Om de een of andere reden kwam ik niet onder een tijd van 1 uur en 18 minuten en andere mensen zaten daar ruim onder. Ik begon de aanschaf van een dure carbon-carbon fiets te overwegen. Maar toen dacht ik nog even na over wat het voordeel van zo'n fiet is. En gewicht is een van de belangrijkste factoren. En de winst? 1 tot 2 kg? Maar gewicht besparen kon ik op een andere wijze veel goedkoper. En dat was door af te vallen. Ik had net Switch van Dan en Chip Heath gelezen. Een van hun tips om verandering tot stand te brengen, was te zorgen voor regelmatige feedback. Als je af wilt vallen en je ziet pas na een half jaar of wat je deed succesvol is, dan heb je geen idee meer wat nu echt geholpen heeft. Ik besloot elke dag op de weegschaal te staan. Wat ik er van leerde, kun je op mijn oude blog lezen (Engels). Hoe dan ook, ik raakte 10 kg kwijt en het volgende jaar reed ik 2 minuten onder mijn persoonlijke record.
Ondanks dit alles houd ik van koken en gewoon van lekker eten. Vroeger wat ik veel meer "into" koken. Ik verslond kookprogramma's en ik heb er nog altijd een meter aan kookboeken aan te danken. Vandaag de dag wil ik net even wat sneller koken, zodat ik tijd heb voor mijn experimenten met open source software en dergelijke. Meer over koken vind je op mijn "aan de kook" pagina.
In de afgelopen jaren heb ik ook een aantal toneelcursussen gevolgd aan het Utrechtse Centrum voor Kunsten. Ik heb opgetreden in één productie en zou dat graag meer willen doen. Interessant aan acteren is dat het niet alleen gaat om optredens op het podium, maar ook om het leren begrijpen hoe andere mensen zich voelen en waarom ze handelen. Als je wilt optreden op een manier die het publiek gelooft dat je die persoon. En terwijl je dat leert, leer je iets over je medemensen, denk ik.
In 2017/2018 heb ik bij UCK een jaar lang een toneelcursus gevolgd over volgens de Meisner methode, door Herman Bolten. Die methode verschilde enorm met wat ik daarvoor geleerd had. Als je, voor Meisner, een dialoog met een andere speler zou voeren, zou je je mentaal voorbereiden op hoe je wilt dat je personage zich gedraagt. Na Meisner observeer je hoe je medespelers zich voelen, hoe je daar tegenover staat en daarmee zou je werken. Je moet altijd in het moment zijn, nooit uit het zicht verliezen wat je medespelers doen. Het is bijna een mindfullnesscursus en een acteercursus in één. En ik kan je vertellen, het kostte me echt wat tijd om het onder de knie te krijgen. Ik ben immers een analytische IT-er :).